Acné
Acné is een ontsteking van de talgklier, waardoor er puisten en onderhuidse ontstekingen kunnen ontstaan.
De meeste mensen met acné ervaren het niet alleen als wat puistjes, maar hebben er echt last van. De ontstekingen voelen vaak warm aan en kunnen erg pijnlijk zijn.
Het is verleidelijk om er zelf aan te krabben en knijpen, maar dan kun je de acné verergeren doordat de bacteriën uit de ontsteking zich verspreiden over de rest van de huid. Krab je de ontstekingen vaak stuk, dan kun je zelfs littekens veroorzaken.
Belangrijk is dat de huid goed schoon gehouden wordt. Goed reinigen en een verzorging die de talgproductie kalmeert.
Roodheid en rosacea
Rosacea betekent letterlijk "rood als een roos". Het kenmerkt zich dan ook door roodheid, tegen het paarse aan. Voornamelijk op de wangen, met uitloop over de neusrug, het midden van het voorhoofd en de kin.
Naast de rode kleur en zichtbare adertjes zijn er vaak bultjes en puistjes aanwezig.
Het kan branderig en pijnlijk aanvoelen.
Er zijn een aantal factoren bekend die ervoor zorgen dat de rosacea verergert, bijvoorbeeld de weersveranderingen, hormonen, alcohol en bepaalde voedingsmiddelen.
Wat we in de salon doen is de huid kalmeren en de huid barrière herstellen.
Vette en onzuivere huid
Je hoort weleens: "Ik heb altijd zo'n glim hoofd." Wat er eigenlijk aan de hand is, is dat de talgproductie van de huid van slag is.
Iedere huid heeft talg, gelukkig ook maar want talg is een natuurlijke bescherming van de huid en het zorgt ervoor dat de huid soepel blijft. Maar soms produceert een huid teveel talg wat resulteert in een "glimmende" huid, ofwel een vette huid.
Vaak is dit op de T-zone: het voorhoofd, de neus en de kin.
Het is dan ook niet gek dat op deze zone vaak de meeste mee-eters voorkomen.
Je bent al snel geneigd een reiniging te gebruiken die al dat vet weghaalt. Echter zijn deze reinigingen vaak te intens. Ze halen te veel talg weg waardoor je huid juist nog meer gaat aanmaken. Op die manier kom je in een cirkel terecht van uitdrogen door een product en extra talg aanmaken door de huid.
Wat je beter kunt doen is zorgen dat de talgproductie in balans gebracht wordt met een mildere reiniging en de juiste verzorging.
Vale, doffe huid met pigment
Een vale en doffe huid kan ontstaan door meerdere invloeden. Stress, slechte voeding en roken zijn er daar een paar van.
Deze invloeden zorgen ervoor dat er een teveel aan gifstoffen in de huid komt, welke de voedingsstoffen afbreken. Roken zorgt er bijvoorbeeld voor dat er te weinig zuurstof in het bloed komt, hierdoor worden afvalstoffen niet afgevoerd.
Met als gevolg dus de doffe "rokershuid".
Niet alleen leefgewoonten zorgen voor een doffe huid. Sommige huiden zijn dikker dan andere, er is een teveel aan verhoorning (dode huidcellen). Als je deze er niet af haalt door middel van bijvoorbeeld een scrub of peeling, komt er laag over laag aan dode cellen over de huid te liggen. De dode cellen houden de verzorging vanuit de dagcrèmes tegen en de huid krijgt dus geen voedingsstoffen van buitenaf.
Pigmentatie is wéér een ander verhaal. Hier is er sprake van een overproductie van melanine (de stof die pigment zijn kleur geeft). Vaak is er sprake van te vaak en te lange blootstelling aan Uv-straling, er kunnen pigmentvlekken ontstaan op plekken waar de huid beschadigd is geweest, zoals bij acné. Maar ook onder invloed van hormonen kan de pigmenthuishouding verstoord raken, denk maar eens aan het zwangerschapsmasker.
De beste tip om pigmentschade te voorkomen? Gebruik een SPF!!! Zomer en winter! Voorkomen is in dit geval zoveel makkelijker dan het probleem oplossen.
Het probleem zit namelijk diep in de huid, in de cellen. Een behandeling om die beschadiging in de cel te herstellen is er helaas nog niet.
Wat we wél kunnen, is het pigment verhelderen. Met de micro needling en de peelings, kunnen we daar zeker een heel mooi resultaat mee bereiken.
Rimpels en verslapte huid
Collageen en elastine zijn hier de sleutelwoorden. Je hebt ze vast weleens voorbij horen komen in reclames voor huidverzorging.
Beide zijn huideigen vezels die in onze huid aanwezig zijn, aangemaakt maar ook weer afgebroken worden.
Collageen
Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit in het lichaam. Het geeft structuur en elasticiteit aan haar, nagels, botten, spieren en gewrichten. Het zorgt daarnaast voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Collageenvezels in de opperhuid beïnvloeden de huidstructuur en stevigheid van binnenuit.
Vanaf het 25e levensjaar wordt de verhouding aanmaak - afbraak van collageen anders. Langzaam gaat het van overwegend aanmaak, naar meer en meer afbraak. Totdat we na de overgang zo goed als niets meer aanmaken, maar het afbreken des te sneller.
Elastine
Elastine is een elastisch proteïne in bindweefsel. Elastine zorgt ervoor dat de verschillende soorten bindweefsels in het lichaam hun oorspronkelijke vorm en grootte terugkrijgen, na uitgerekt, ingedrukt of vervormd te zijn geweest.
Een soort elastiekje dus. Zolang het elastiekje nog nieuw is en weinig is uitgerekt, zal het soepel en snel weer zijn oorspronkelijke vorm terug aan nemen.
Als de elastine vezels ouder worden, vaker gebruikt worden door het gewoon bewegen met ons gezicht, worden ze steeds stroever en zullen ze steeds minder goed terugveren. Totdat ze opgebruikt zijn, ze zullen nog 1x uitrekken om niet meer terug te veren. Dan ervaar je verslapping van de huid.
Denk maar eens aan een kijklijn die ooit wat strakker was dan nu.
Begin op tijd!!!
Je kunt je voorstellen dat het stimuleren en activeren van de collagene vezels belangrijk is om de stevigheid van de huid te behouden. Begin je daar te laat mee, dan zul je minder (snel) een mooi resultaat bereiken dan wanneer de vezels nog in volle glorie aanwezig zijn.
Dus voeg die bindweefselmassage of micro needling eens toe aan je huidbehandeling in de salon, ervaar zelf hoe stevig en vol je huid daarna zal aanvoelen.
Dus zoals ik eerder al aangaf: Voorkomen is beter dan genezen!
